Zemun gradi akvapark od 20 mil. evra

Bez autora
Dec 27 2010

Prvi akvapark Beograd će dobiti do 2013 godine, ukoliko opština Zemuna, koja će graditi ovaj kompleks, dobije pomoć od Evropske investicione banke. Vrednost ove investicije je više od 20 miliona evra. Zabavni vodeni kompleks bio bi čak četiri puta veći od akvaparka u Jagodini i prostirao bi se na preseku Novog novosadskog i Starog batajničkog puta u Batajnici. Zbog pozitivnih ocena koje je EIB dala projektu, u opštini Zemun tvrde da Jagodina više neće biti jedini grad u Srbiji koji se može pohvaliti savremenim vodenim kompleksom. Procedura banke je velika, ali to je i očekivano s obzirom na visinu kredita za koji su aplicirali. Urađeno idejno rešenje odlično je prošlo prvu procenu i veruje se da će park prve posetioce moći da primi već za dve godine. Akvapark u Zemunu bio bi građen po najvišim evropskim standardima, ali tako da premaši već poznate vodene komplekse u Solunu i Budimpešti.

Zemun gradi akvapark od 20 mil. evraPrvi akvapark Beograd će dobiti do 2013 godine, ukoliko opština Zemuna, koja će graditi ovaj kompleks, dobije pomoć od Evropske investicione banke.

Vrednost ove investicije je više od 20 miliona evra.

Zabavni vodeni kompleks bio bi čak četiri puta veći od akvaparka u Jagodini i prostirao bi se na preseku Novog novosadskog i Starog batajničkog puta u Batajnici.

Zbog pozitivnih ocena koje je EIB dala projektu, u opštini Zemun tvrde da Jagodina više neće biti jedini grad u Srbiji koji se može pohvaliti savremenim vodenim kompleksom.

"Procedura banke je velika, ali to je i očekivano s obzirom na visinu kredita za koji smo aplicirali. Urađeno idejno rešenje odlično je prošlo prvu procenu i verujemo da će park prve posetioce moći da primi već za dve godine" , kaže predsednik opštine Zemun Branislav Prostran.

Prema njegovim rečima, akvapark u Zemunu bio bi građen po najvišim evropskim standardima, ali tako da premaši već poznate vodene komplekse u Solunu i Budimpešti.

Osim otvorenih bazena i vodenih tobogana koji se podrazumevaju, park bi imao i specijalizovane restorane, hotel niže spratnosti, velnes centar i otvorene i zatvorene terene za rekreaciju i sport.

"Park će se prostirati na površini od 120.000 kvadrata. Prilikom izrade projekta računali smo i na blizinu Dunava, dva važna evropska koridora, autoputa E-70 i E-75 i aerodroma, što bi omogućilo dobru posećenost. To znači i da bi već postojeća turistička ponuda Zemuna realizacijom ovog projekta bila znatno bogatija", ističe Prostran.

U opštini najavljuju nezaboravan provod u parku koji će, kažu, biti jedinstven u regionu zapadnog Balkana.

"Ovo će zaista biti najveći evropski akvapark, a garantujemo i neverovatno brze spustove toboganom i avanture za ljubitelje “lenjih reka”. Bar što se letnjeg provoda tiče, Solun ili Budimpešta više neće biti u modi", priča načelnica odeljenja za društvene delatnosti i privredu Nada Đurić.

Tokom letnjih meseci, jagodinski akvapark svakog vikenda posećivalo je 10.000 ljudi. Samo od ulaznica park je zaradio skoro dva i po miliona dinara, za svega jedan dan.

Ako se u to uračuna da je ležaljku iznajmilo makar polovina posetilaca, to je dodatnih 200.000 dinara. Iako je veoma skup projekat, akvapark u Zemunu i te kako bi bio isplativ za opštinski budžet s obzirom na to da bi mogao da primi četiri puta više posetilaca od trenutno jedinog akvaparka u Srbiji.

Računa se da bi akvapark u Zemunu vikendom mogao da primi i 40.000 posetilaca.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik